Annons
Växjö

Villaägare måste forsla bort hela gräsmattan – inkräktade på kommunens strandskyddade mark

Kommunen upptäckte att villaägaren hade utökat sin trädgård så att gräsmattan sträckte sig in på strandskyddad mark.
Nu beslutar kommunen att den värdefulla ängsmarken ska återställas – och villaägaren får åtta månader på sig att forsla bort hela gräsmattan samt stora mängder jord.
Växjö • Publicerad 18 november 2023
Gräs.
Gräs.Foto: MATHILDA AHLBERG

Vi rapporterade nyligen att en kvinna i 75-årsåldern som äger en sjönära villa i ett bostadskvarter i Växjö hade blivit polisanmäld misstänkt för brott mot områdesskydd.

Ärendet inleddes med att kommunen i slutet av sommaren fick in en anonym anmälan om att villaägaren hade ”tagit i anspråk en markplätt som är kommunal strandskyddad mark”.

Annons

Vid ett platsbesök kunde kommunens personal konstatera att villaträdgården hade utökats in på den strandskyddade ängsmarken med en anlagd gräsmatta, som klipptes regelbundet av en robotgräsklippare.

Runt den olovliga gräsmattan fanns även ett elstängsel som kvinnan förklarade skulle hålla vildsvin borta från trädgården.

Nu har strandskyddsärendet nått politiken. Det är miljö- och byggnämndens arbetsutskott som slår fast att villaägaren måste vidta flera åtgärder för att försöka återställa den värdefulla ängsmarken.

”En väsentlig förändring av växt- och djurarters livsvillkor bedöms ha skett och miljö- och byggnämnden bedömer att åtgärderna som har utförts är förbjudna”, står det i utskottets beslutsförslag till nämnden.

Kvinnan ska nu få åtta månader på sig att ”avlägsna och forsla bort” den olovliga gräsmattan. Hon måste även forsla bort minst 20 centimeter av det yttersta jordlagret på det strandskyddade området samt ta bort de nergrävda gräsklipparkablarna och elstängslet.

Åtgärderna som ska utföras ”är till för att begränsa skadan på allmänhetens tillgänglighet och på livsvillkoren för växter och djur”, skriver kommunen vidare i beslutet. Om marken inte återställs inom utsatt tid hotas villaägaren med vite.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons