Annons
Växjö

Villaägare måste riva svartbyggen för miljoner vid Helgasjöns strand

Villaägarna dömdes i Växjö tingsrätt för brott mot strandskyddet.
Nu – två år senare – kräver kommunen att paret river sina omfattande svartbyggen på strandtomten vid Helgasjön och återställer naturen genom att plantera tallar.
Växjö • Publicerad 5 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Petter Arvidson

Smålandsposten rapporterade för ett par år sedan att ett par som bor i en villa vid Helgasjöns strand hade dömts vid Växjö tingsrätt för brott mot områdesskydd.

Bakgrunden var att kommunen år 2019 fick in en anonym anmälan om att paret hade uppfört flera olovliga byggnader på sin villafastighet och kommunens inspektörer kunde vid besök på platsen konstatera att bland annat ett poolhus med tillhörande pool, en bastu, en större gäststuga, förråd, en pir, ett pumphus, ett spa-bad och flera trädäck hade byggts utan bygglov och i strid mot strandskyddet.

Annons

”Området bedöms ha privatiserats i en mycket stor utsträckning”, skrev kommunen i sin åtalsanmälan till polisens riksenhet för miljömål.

Inför rättegången förklarade paret att de inte visste om att man behövde söka bygglov för komplementbyggnader utanför stadsplanerat område och att det aldrig kom på tal att söka strandskyddsdispens. Men rätten menade att paret hade agerat oaktsamt och de dömdes till böter för svartbyggena.

– Ärendet har inte nått politiken ännu, men om det framkommer att man har gjort otillåtna åtgärder inom strandskyddet så kan fastighetsägarna bli ålagda att återställa marken, sa byggnadsnämndens dåvarande ordförande Rickard Karlsson (L) efter att tingsrättens dom fallit.

Nu – nästan två år senare – har ärendet med de omfattande byggnationerna för miljonvärden dock nått politiken efter att ha utretts av stadsbyggnadskontoret. Ärendet ska snart upp i miljö- och byggnämnden och stadsbyggnadskontoret föreslår att politikerna i nämnden ska besluta om att paret ska få tolv månader på sig att riva och forsla bort samtliga olovliga byggnader – varav några även tagit intilliggande fastigheter i anspråk.

”Miljö- och byggnämnden bedömer att åtgärderna som utförts är förbjudna och att åtgärderna anses strida mot strandskyddets syften”, står det i beslutsförslaget.

Kommunen har genom att studera flygfotografier kommit fram till att de olovliga husen har tillkommit efter hand under de senaste 15 åren på strandområdet intill villan, som innan dess bestod av naturmark och skog.

”Den allemansrättsliga tillgången till platsen har påverkats kraftigt”, uppger kommunen vidare.

Efter att villaägarna har rivit byggnaderna och återställt området genom att även forsla bort samtliga murar och stenläggningar, ska de ”plantera tio exemplar av tall med en höjd av minst 50 centimeter spritt på ytan”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons