Annons
Växjö

Vinner tvist om flyttstädning – slipper betala bolagets faktura

Hyresgästen vägrade betala bolagets faktura för flyttstädning eftersom hon själv hade rengjort lägenheten ”i tre dagar”. Nu vinner hon tvisten i Allmänna reklamationsnämnden.
Växjö • Publicerad 7 juni 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Bo Åkesson

En hyresgäst i Växjö tog strid i Allmänna reklamationsnämnden (ARN) efter att ha hamnat i en städtvist med ett stort fastighetsbolag.

När kvinnan skulle flytta ut från sin lägenhet förra sommaren anmärkte bolaget vid slutbesiktningen på att köket inte var tillräckligt bra städat. Bolaget beställde en extern flyttstädning och fakturan på drygt 6 000 kronor skickades till kvinnan, som vägrade betala.

Annons

Hon vände sig i stället till ARN och förklarade att hon inte alls hade godkänt någon flyttstädning. Hon ansåg att bostaden var tillräckligt ren eftersom hon hade ”städat den själv i tre dagar”.

Fastighetsbolaget i sin tur uppgav för ARN att man vid besiktningen direkt hade upptäckt att lägenheten inte hade städats alls och man kom då överens med kvinnan om att en städfirma skulle anlitas.

Nu går ARN på kvinnans linje i tvisten. Nämnden konstaterar att varken kvinnan eller bolaget har undertecknat besiktningsprotokollet och att det inte finns något skrivet avtal om flyttstädningen.

”I avsaknad av avtal eller annan rättslig grund har fastighetsbolaget inte rätt att kräva betalt”, skriver ARN i sitt vägledande beslut.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons