Annons
Växjö

Visionärer som vill få Växjöborna att mötas

Det är i mötet mellan människor som saker händer. Positiva och energifyllda mötesplatser som bygger broar är modellen för Innergården Solidaritet, som drivs av fem visionärer – Emelie Bergendorff, Amir Alvaric, Leonardo Fuentes, Sallymata Bojang och Moe Abbashar.
– Vi hittade varandra av en slump och har samma drivkrafter.
Växjö • Publicerad 2 april 2023
Visionen med Innergården Solidaritet är att skapa positiva och energifyllda platser i Växjö, säger Moe Abbashar, Amir Alvaric, Sallymata Bojang och Emelie Bergendorff.
Visionen med Innergården Solidaritet är att skapa positiva och energifyllda platser i Växjö, säger Moe Abbashar, Amir Alvaric, Sallymata Bojang och Emelie Bergendorff.Foto: David Färdigh

Vad är egentligen solidaritet? Magazinet träffar Emelie och Amir på Innergården Solidaritet, loppisbutiken och den kulturella mötesplatsen på Sandgärdsgatan som blivit en social träffpunkt men som kan vara svår att beskriva eller definiera.

– För oss är solidaritet ett förhållningssätt. Det handlar om att vara tolerant, förstående och inkluderande. Och ibland att ha tålamod, konstaterar Emelie.

Annons

– Vi diskuterar den frågan ofta. Ordet solidaritet kan vara tungt att bära på sina axlar. Men vi är inga perfekta solidariska människor. Däremot vill vi vara med och bidra till att sprida solidaritet, säger Amir.

En förutsättning för solidaritet och gemenskap är att människor möts - en ambition som är den gemensamma nämnaren för Innergården Solidaritet.

– Mötesplatser bygger broar mellan människor. Vi vill skapa positiva och energifyllda mötesplatser. Det är alltid roligt att se när människor kommer hit första gången. Inledningsvis ser de fundersamma ut och kollar sig skeptiskt runt. Men när de sedan går härifrån brukar de stråla av glädje.

Loppisen med försäljning av allt från kläder och smycken till leksaker lockar förstås, men också de kulturella aktiviteterna.

– Vårt familjedisco är ett bra exempel. Vuxna och barn träffas över generationsgränserna en fredagskväll och dansar till musik i en alkohol- och drogfri miljö. Det är mycket värme och glädje.

En annan succé är dansen på Vattentorget på somrarna.

– Tänk att vi lyckats få Växjöborna att släppa loss och dansa. Många dömde ut idén – det kommer inte funka sa skeptikerna. Och först fanns det en tveksamhet men för varje lördag kom det fler och fler människor för att sedan explodera.

Hur blir det i sommar?

– Vi kommer köra varannan lördag med start 27 maj. Tanken är fortsatta satsningen på orientalisk och karibisk musik. Vi är förväntansfulla.

Men fortfarande kastar pandemin en skugga över folklivet menar Emilie och Amir. Att locka ut människor till kulturlivet är en utmaning. Många väljer att stanna framför tv- eller datorskärmen hemma.

Annons

– Att folk inte möts är ett samhällsproblem. Människor mår bra av att träffas. Därför vill vi skapa social närvaro.

Vad har ni för strategi för att aktivera och locka fler människor till Innergården Solidaritet?

– Vi kämpar hela tiden med att nå ut. Marknadsföring är svårt. Ofta förlitar vi oss på mun till mun-metoden. Budskapet är att vi har en mötesplats för alla Växjöbor. Här kan vi tillsammans skapa och göra kulturevenemang.

Innergården Solidaritet består av fem eldsjälar. Förutom Emelie och Amir är det Leonardo Fuentes, Sallymata Bojang och Moe Abbashar. De har alla olika bakgrunder och sammanstrålade mer eller mindre av en slump.

– Vi har känt varandra i ungefär två år. Att vi träffades var en slump. Jag tror det var ödet, säger Emelie.

– Vi har samma värderingar och samma drivkrafter. Vi är som en familj. konstaterar Amir.

Hur organiserar ni arbetet?

– Vi har möte minst en gång varannan vecka då vi gör utvärdering av verksamheten, diskutera hur vi kan utveckla organisationen och planerar inför kommande evenemang.

Och så sammanstrålar de spontant på Innergården förstås.

– Ja, vi tycker om att mötas. Det är ju då saker händer!

Fakta

Verksamhet: Innergården Solidaritet – loppis, kulturcentrum och social mötesplats.

Var: Sandgärdsgatan i Växjö.

Drivs av: Emelie Bergendorff, Amir Alvaric, Leonardo Fuentes, Sally Bojang och Moe Abbashar.

Startade: Våren 2022.

Vision: Att skapa positiva och energifyllda mötesplatser.

Ordet solidaritet: För oss står det för gemenskap och att vara tolerant, förstående och inkluderande.

Evenemang på gång: Anordnar familjedisco fredag 31/3.

Nyhet senare under året: Öppnar musikstudio i lokalen.

Efterlängtad utomhusdans: Många frågar oss om danserna på Vattentorget. Vi kommer att köra varannan lördag i sommar med start 27 maj.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons