Annons
Växjö

Wägner-sällskapet ”pissed” på konstverk – söker bidrag för ny skulptur

Växjö • Publicerad 16 november 2021
Pissed Elin vid Växjösjön, skapad av konstnären Sara Möller. Verket är en tre meter hög fontän byggd i lera och sedan avgjuten i brons.
Pissed Elin vid Växjösjön, skapad av konstnären Sara Möller. Verket är en tre meter hög fontän byggd i lera och sedan avgjuten i brons.Foto: Växjö Kommun

Den omdebatterade statyn – Pissed Elin – kan skådas vid Växjösjön sedan mars 2017. Konstverket ska föreställa den historiska författaren och samhällsdebattören Elin Wägner. Men enligt Elin Wägner-sällskapet ”finns det inte en människa som kan se att den som finns är just Elin Wägner”. Det säger föreningens ordförande Ann-Margreth Willebrand till Smålandsposten.

Missnöjet kring den nuvarande statyn har lett till att Elin Wägner-sällskapet nu ansökt om bidrag från Växjö kommun för att finansiera en ny staty av författaren. Enligt ansökan handlar det om en kopia av en staty som står på Sankt Eriksplan i Stockholm. Kopian beräknas kosta runt 25 000-30 000 kronor, enligt Elin Wägner–sällskapet.

Elin Wägner-statyn på Sankt Eriksplan i Stockholm.
Elin Wägner-statyn på Sankt Eriksplan i Stockholm.Foto: Elin Wägner-sällskapet
Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons