Annons
Växjö

Yrkes-SM slog besöksrekord i Växjö – fyra kronobergare vann medaljer

Växjö • Publicerad 13 maj 2022
Medaljörerna på Yrkes-SM 2022.
Medaljörerna på Yrkes-SM 2022.Foto: EMIL ANDERSSON

Under tre dagar har Yrkes-SM arrangerats i Arenastaden och evenemanget i Växjö slog besöksrekord med totalt 22 403 besökare under de tre tävlingsdagarna. 177 ungdomar, varav tolv från Kronobergs län, gjorde upp om medaljerna i olika yrken. Yrkes-SM invigdes av skolminister Lina Axelsson Kihlblom och besöktes av bland annat prins Carl Philip.

– Det har varit fantastiska dagar i Växjö. Ett riktigt teamwork av alla inblandade har gjort mästerskapet till en succé. Dessutom blev det besöksrekord, vilket är jättekul, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden som står bakom Yrkes-SM.

Annons

Det blev fyra SM-medaljer till Kronoberg. Elis Jakobsson från Hovmantorp som är lastbilsförare vann guld och Malte Nicklasson från Klavreström vann SM-silver för maskintekniker. Teknikumeleverna Farah Said Musa som läser till ventilationsmontör och Andreas Åström som utbildar sig till industritekniker vann ett varsitt brons.

– Det har verkligen varit ett lyckat evenemang. Allt har fungerat utmärkt och vi har slagit rekord i antal besökare. Men framför allt vill jag lyfta fram alla barn och ungdomar som har fått chans att uppleva och se vad olika yrken innebär, och alla skickliga tävlanden! Det har varit inspirerande att få se så mycket engagemang, kunskap och duktiga ungdomar samlade på en och samma plats, säger Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Elis Johansson från Hovmantorp som pluggar till lastbilsförare vann SM-guld.
Elis Johansson från Hovmantorp som pluggar till lastbilsförare vann SM-guld.Foto: Emil Andersson
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons