Annons

Zainab var rädd för samhället – nu hjälper hon invandrare att förstå och integrera sig i Sverige

Växjö • Publicerad 22 oktober 2023 • Uppdaterad 24 oktober 2023
Zainab Almansor.
Zainab Almansor.Foto: Maha Nasser

Det är inte ovanligt att höra att vissa invandrare kan vara rädda för det nya samhället. Vissa kanske inte vågar tala om dessa rädslor. Zainab Almansor, som kom till Sverige för 16 år sedan, belyser dessa rädslor och deras orsaker genom att berätta om sin personliga upplevelse. Zainab blev av med sin rädsla genom integration och idag är hon en guide för de som kommer till Sverige och hon kämpar för att hjälpa föräldrar att förstå hur de ska hantera sina barn på ett effektivt sätt, som bidrar till att skapa en sund och effektiv generation i samhället.

– När jag kom till Sverige var jag rädd för det nya samhället. Jag skrämdes bland annat av socialtjänsten som tar barn från sina föräldrar och samhället och kulturen i allmänhet var också skrämmande. Särskilt med hänsyn till vissa aktiviteter som barn utövar i skolan. Till exempel flickor i baddräkter som simmar med pojkar. Så jag var rädd för att blandas med samhället och jag var rädd för mina barn på grund av samhällets kultur. Jag ville bevara sederna och traditionerna från det land jag kommer från. Allt för att jag inte fick rätt information om samhället. Jag fick inte de korrekta och tydliga svaren på mina frågor från människorna som hade varit i Sverige längre än mig. Detta beror på att de som svarade mig inte hade rätt information och de hade också rädslor. Istället isolerade jag mig ett tag, säger Zainab Almansor.

Annons

Hur blev du av med denna rädsla?

– Jag blev av med rädslorna genom att gå ut, konfrontera, integrera med och förstå samhället. Jag visste att det inte fanns något att vara rädd för. Jag var orolig för tjejsimning men idag är jag stolt över att min dotter kan simma och kommer att ha kraften att rädda en drunknande person.

Zainab arbetar idag på Tallgården som kommunikationsansvarig och hjälper till med många stödjande aktiviteter som riktar sig till både föräldrar och barn och syftar till att främja integration.

– Jag började från Tallgården och den här platsen har bidragit till min utveckling, integration och ökade min medvetenhet om samhället. Idag hjälper jag människor för att jag känner till deras problem och bekymmer. Jag försöker lära människor att förstå samhället, lagarna och att sträva efter integration. Jag förklarar för dem hur jag var rädd för socialtjänsten tidigare. Men idag är det jag som ber om hjälp av socialtjänsten när jag hade problem med att uppfostra mina barn, säger Zainab Almansor och försätter:

– Socialtjänsten är en rådgivare som hjälper oss att uppfostra våra barn på rätt sätt. Många föräldrar är rädda för socialtjänsten, det är bättre för dem att gå de utbildningarna för föräldrar och lära sig hur man uppfostrar barn för att de ska förstå och i längden kunna skapa en lycklig och balanserad relation med sina barn. Vi kommer från en kultur som bryr sig mycket om andras åsikter och vad andra säger om oss. Så ofta glömmer vi bort våra barns önskan att vara den de vill vara.

Vilka aktiviteter erbjuder ni på Tallgården?

– Vi har många aktiviteter på Tallgården. Bland annat bytesdag och loppis, sommaraktiviteter och utomhusaktiviteter. Det finns aktiviteter som vi genomför i samarbete med Rädda barnen. Vi har även samarbete med många myndigheter, bland annat Växjö kommun. Dessa aktiviteter syftar till integration mellan invandrare och det svenska samhället. Men även för att stärka banden invandrare emellan. För närvarande finns det en utbildning om hur föräldrar hanterar tonåringar. Den drivs av Växjö kommun och jag hjälper till att sprida information om utbildningen på frivillig basis. Detta gör jag eftersom mitt mål är att få föräldrar att bli medvetna om hur de ska hantera sin tonåring. Dessa kurser måste tas av både fadern och mamman, inte bara mamman, för det är inte bara mamman som är ansvarig för att uppfostra barnet. Att uppfostra barn är en gemensam uppgift för båda föräldrarna.

Zainab är också bildkonstnär och säger att teckning är hennes favorit hobby.

– Jag ville studera konst, men min familj ville att jag skulle studera datorsystem, vilket jag inte gillade. Jag ritar för närvarande bara som en hobby. Jag planerar att studera till samhällsvägledare. Eftersom jag vill ha ett jobb som ger mig möjligheten att hjälpa andra. Jag vill jobba med Rädda Barnen för den frasen, ”Rädda barnen”, passar mig, säger Zainab Almansor.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons