FOTO: Precious People
Foto:Precious People
FOTO: Precious People

De vill lösa landsbygdens utmaningar

I samband med Växjöevenemanget MAT 2017, Sveriges största matmässa med fokus på hållbarhet, ordnas ett 48 timmars Hackathon för att lösa utmaningar kring matförsörjning och landsbygdsutveckling. Tanken är att locka deltagare som tillsammans vill hitta nya innovativa lösningar och ambassadör för arrangemanget är den internationellt kända friidrottaren Angelica Bengtsson.

I samband med MAT 2017 kommer ett internationellt Hacktahon för landsbygden och maten att hållas, vid namn Vischan 2030. Vischan 2030 är en Leader-finansierad workshop på landsbygden vars syfte är att lyfta upp landsbygden som en kreativ arena för nyföretagare, entreprenörskap och boende på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts.

- För att kunna nå detta mål är det några grundläggande samhällsutmaningar som vi måste förbättra, såsom brist på service och kritiska frågor kring sysselsättning av nyanlända. Under cirka ett års tid har vi gjort intervjuer runt om i Växjö och Småland för att ta reda på utmaningarna och nu har vi sammanställt dessa för allmänheten – för att vi ska kunna lösa dem tillsammans, säger projektledare Victoria Bengtsson.

    Deltagarna kommer att ha 48 timmar på sig att lösa olika utmaningar som finns på landsbygden med hjälp av affärsutvecklare och varannan fredag kommer filmer presenteras med uppdrag gjorda av lokala aktörer – däribland Destination Åsnen och Nybrukarna. Just nu letar arrangemanget efter deltagande lag som tillsammans vill hitta kreativa sätt att lösa utmaningarna och ambassadör är friidrottaren Angelica Bengtsson, som själv växte upp på den småländska landsbygden.

    – Det betyder mycket för mig att kunna ge tillbaka till min hemort och bidra till en levande landsbygd. Man kan ta tjejen från landsbygden, men aldrig landsbygden från tjejen. Jag är själv även väldigt intresserad av framtidens teknik och uppfinningar, säger Angelica Bengtsson.