Annons

Den enkla vägen är Högbergs rätta väg

Elias Pettersson har tagit hand om rubrikerna i Växjö Lakers den här säsongen. I truppen finns också en back som växer för varje match och som coachas av Tingsrydsprodukten och NHL-legendaren Kjell Samuelsson.
Växjö. • Publicerad 18 mars 2018
Foto: JONAS LJUNGDAHL

Midsommardagen 2016 är en dag som Linus Högberg alltid kommer att minnas. Philadelphia Flyers, en av storklubbarna i NHL, valde backen i femte rundan. 19-åringen blev därmed den första spelaren från Växjö Lakers som draftades. Sedan dess följs hans utveckling av klubbens spelarutvecklare på backsidan – NHL-legendaren Kjell Samuelsson från Tingsryd.

– De håller koll på mig, kollar på mina matcher och ger tips om allt möjligt under hela årets gång. De var på matchen mot Frölunda i slutet av grundserien också.

Annons

Vad sade Big-Kjell då?

– Det var väl det vanliga. Bra spelat och bli starkare – vilket jag måste bli. Man måste ha en ganska stor och stark kropp när man väl kommer dit annars klarar man inte de små rinkarna, säger Linus Högberg.

Foto: Lena Gunnarsson

Kjell Samuelsson vet vad han pratar om. Han gjorde totalt 936 NHL-matcher i främst Philadelphia Flyers och han har också jobbat med klubben sedan den aktiva karriären tog slut 1999. Under säsongen har han kunnat följa en 19-åring från Älta och Huddinge som vuxit in i SHL.

– Jag har börjat komma in i SHL-spelet. Nu gäller det att ta mer ansvar och försöka ta mer plats i laget. Kanske att hänga med mer i offensiven och lite sådär. Det gäller att ta defensiven först och städa av den först. Då har man något att stå på när man kommer upp lite.

Är enkelhet det viktigaste?

– Ja, men lite så är det, att inte strula till det för mycket. Om man gör det brukar det smälla i SHL. Om man gör ett misstag är spelarna så skickliga att det smäller om de får chansen.

Kjell Samuelsson ger regelbundna tips till Linus Högberg. I hans vardag är det Fredrik Hellgren som är bollplank. Växjö Lakers assisterande tränare tycker att 19-åringen tagit stora kliv under säsongen.

– Han ska inte gå i från mallen för vad vi har satt upp för våra backar. Han ska spela det försvarsspel som alla andra gör. Han gör det fantastiskt bra. Det är där han behöver ta lite steg till, just försvarsspelet. Han är en konstruktiv spelare, just den biten behöver man inte toucha så mycket. Det är väl det defensiva.

Han är i en rätt bra miljö för att utvecklas?

– Absolut. Det är en ung pojk som fortfarande har mycket att lära. Då är det ett bra klimat att växa i.

Annons

Linus Högberg håller med:

– Jag tycker det är jättebra. Eftersom vi haft ledningen i serien blir det inte panikartat läge och att vi måste ta poäng för slutspel. Vi kan inte ta det lugnt, men man kan fokusera på speldelen i stället för poängdelen.

Och det är inte hela världen om det händer något?

– Nej, exakt. Det hade varit värre om man spelade i ett lag som kanske Mora där man inte får göra misstag. Här kan man komma undan med det lite mer.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons