Annons

Statistiken talar för Växjö Lakers

En krönika av Daniel Rydström.
Publicerad 18 mars 2018
Foto: Lena Gunnarsson

Sam Hallam och Växjö Lakers ledarstab har samlat ihop en lång lista med positiva punkter. Som överlägsen gruppserievinnare har Växjö Lakers skaffat sig en ordentlig dos med självförtroende och skulle det gå emot finns motiveringsfaktorer i statistiken. Växjö Lakers har till exempel:

Vunnit alla 14 matcher där man har haft ledningen efter första perioden.

Annons

Vunnit 56 procent av matcherna där man har släppt in första målet.

Vunnit 50 procent av matcherna där man har legat under efter första perioden.

Vunnit 36 procent av matcherna där man har varit i underläge efter andra perioden.

Växjö Lakers är seriens överlägset bästa lag i tredje perioden. Man är samtidigt näst bäst i den andra perioden. I de individuella ligorna hittar vi poängkungen Elias Pettersson, plus/minus-tvåan Daniel Rahimi och näst poängstarkaste backen i Joel Persson.

Grundserien kan betyda mycket även i ett slutspel. Samtidigt är det historia. Växjö Lakers har spelat sig till bästa möjliga läge inför slutspel och har hemmafördel i samtliga matchserier. Men det är ändå fyra matcher som ska vinnas i respektive runda.

Å andra sidan – ska Växjö Lakers åka ut måste motståndaren ta fyra av sju matcher mot seriesuveränen. Eftersom serievinnaren förlorade tio av 52 matcher i grundserien förstår alla hur svår den uppgiften är.

När Växjö Lakers gick in i slutspelet för ett år sedan kom man från en risig avslutning på grundserien. Laget lyckades inte vända den negativa trenden i tid och Malmö Redhawks slog ut favoriten. I vår har Växjö Lakers fortsatt att vinna, trots att seriesegern sedan länge var säkrad. Visserligen har det blivit någon förlust på slutet, men det lär inte ha påverkat gruppen nämnvärt.

Jag tycker att Växjö Lakers är bättre på alla punkter jämfört med för ett år sedan. Forwardssidan har en ruskig bredd och en minst lika imponerande spets. Här finns hur många matchvinnare som helst. Bland backarna har klubben adderat fysik i Noah Welch och Daniel Rahimi. Det är något som är absolut nödvändigt när grundserielunk blir slutspelshockey. Men den allra största uppgraderingen finns längst bak.

En riktigt bra målvakt vinner matcher åt sitt lag och Växjö Lakers har SHL:s bästa målvakt i Viktor Fasth. Han kommer också till slutspelet med revanschlust efter förlust i CHL-finalen och ett alltför tidigt uttåg i OS-hockeyn.

Växjö Lakers är solklara slutspelsfavoriter, men det kommer att krävas en och annan stolpe in för att vinna guld. Ett par matcher kommer att gå till förlängning och även där finns statistik som Sam Hallam kan plocka fram inför eventuella fjärde perioder. Under sina år i SHL har Växjö Lakers spelat 14 slutspelsförlängningar. Nio av dem har inneburit vinst. På pappret vinner Växjö Lakers SM-guld. Nu börjar fajten på isen.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons