Annons
Debatt

Svar på tal: en stark opposition behövs

Växjö • Publicerad 5 mars 2020
Anna Tenje.
Anna Tenje.Foto: Anna Nordström

Debattreplik från Jon Malmqvist (KD) och Anna Tenje (M) på Malin Laubers (S) och Otto Lindelöfs (S) debattartikel.

Den styrande majoriteteten i Växjö håller med Malin Lauber (S) och Otto Lindelöf (S) om att en av demokratins viktigaste grundvalar är en stark och aktiv opposition. Men vi delar inte deras uppfattning om att det är det vi ser här i Växjö. Växjös stora utmaningar är hur vi ökar tryggheten i vårt samhälle, skapar ordning och reda på gator och torg, hur vi vänder en misslyckad integration, hur vi får fler i arbete, hur vi bygger upp krisberedskapen, och hur vi på sikt kan lösa finansieringen av välfärden i Sverige. I det arbetet lyser oppositionen med sin frånvaro.

Annons

Växjö kan glädjas åt att majoriteten under de 15 senaste åren fört en ansvarsfull ekonomisk politik som generat överskott. Vi har samlat i ladorna vilket gör oss väl förberedda för kärvare tider. Samtidigt har vi genomfört betydande satsningar de senaste åren och fortsätter bygga den attraktiva kommunen. Hade S haft inflytande över den ekonomiska politiken hade vi sett stora skattehöjningar årligen och dyra vallöften som behövts infrias. Då hade det definitivt inte blivit några pengar över till kultur och idrott.

Framgången för Växjö kommun har genom åren varit ett tydligt ledarskap och en vilja att gå före, pröva nya saker och hitta nya lösningar på de problem vi står inför. Men ett starkt ledarskap bygger också på att vara lyhörda och att göra om och göra rätt i de fall det blivit fel. Men att inte våga pröva nya tankar eller utreda nya förslag är att stå still eller i värsta fall backa in i framtiden.

I fallet med konsthallen leder vårt förslag till att vi nu sparar ca en halv miljon kr årligen av skattebetalarnas pengar. Hade S fått gehör för sitt förslag hade skattebetalarna inte sparat 1 kr. När det gäller simhallen är saken inte avgjord ännu men där kan vi konstatera att S inte varit villiga att pröva en enda annan lösning än att bygga på befintlig plats oavsett hur mycket det kommer kosta Växjös skattebetalare. Det är inte seriöst och det är inte ansvarsfullt.

Att styra och leda en kommun innebär inte alltid att besluten är lätta att fatta eller att besluten alltid kommer att vara populära. Det är lätt att sitta i opposition och lova allt till alla men risken är då också stor att man bara lyssnar till dem som skriker mest. Blågröna Växjös ambition är att alltid göra det som är bäst för Växjöborna. Vi vänder inte kappan efter vinden. Vi värnar alltid skattebetalarnas pengar och prioriterar välfärdens kärna för både dagens och framtidens generationer.

För Blågröna Växjö

Jon Malmqvist (KD), ordförande kultur och fritidsnämnden

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons