Annons
Växjö

Grön fordonspool startad i Växjö - ska få hyresgästerna att lämna bilen hemma

Växjö • Publicerad 13 februari 2023
Fordonspool och parkeringsavgifter ska få folk att lämna bilen hemma.
Fordonspool och parkeringsavgifter ska få folk att lämna bilen hemma.Foto: Arkivfoto

Företaget Castellum lanserar nu en ny så kallade fordonspool för sina hyresgäster i Företagsstaden I11, nära Arenastaden i Växjö.

Fordonspoolen innebär att företagen som hyr lokaler där får tillgång till elbilar och elcyklar, som de får använda både i tjänsten och privat.

Annons

Tanken med initiativet är att man vill hjälpa till att bidra till en omställning till hållbara färdsätt och minska klimatavtrycket.

– En del av våra hyresgäster tar bilen till jobbet för att man behöver den under dagen, t.ex. på ett kundbesök. Med gemensam fordonsflotta kan vi minska de onödiga bilresorna samtidigt som vi vet att färdsätt i stor utsträckning påverkar vår hälsa och produktivitet, säger Castellums affärsområdeschef Jenny Rungegård i ett pressmeddelande.

Castellum själva kommer att stå för den fasta kostnaden för fordonspoolen, som till en början kommer att bestå av två elcyklar och två elbilar. Företagen själva kommer att få betala när man använder ett fordon.

– Vi hoppas det blir ett mervärde för såväl företagen som medarbetarna, säger Jenny Rungegård.

Fordonspoolen är en del i vad Castellum kallar för en mobilitetssatsning. En annan del i den satsningen var att man i oktober införde parkeringsavgifter för sina hyresgäster, detta som ett försök att få fler att lämna bilen hemma.

– Vi har via projektet ”Res grönt i gröna Kronoberg” bjudit in våra hyresgäster till att bidra i omställningen. Vi tittar där på hur vi kan hitta incitament som får fler att vilja välja bort den egna bilen, till exempel bil- och cykelpool och subventionerade busskort. Vi vet också att färdsätt i stor utsträckning påverkar vår hälsa och produktivitet, så detta borde även ur den aspekten vara en fråga i varje arbetsgivares intresse, sa Jenny Rungegård i höstas.

Man planerar även för ett cykelgarage på området, gratis årlig cykelservice samt fler laddstolpar.

Castellum har fått stöd av projektet ”Res grönt i gröna Kronoberg”, en satsning som drivs av Region Kronoberg tillsammans med Energikontor Sydost och Länsstyrelsen Kronoberg.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons